Çöz Kazan Blog

TYT konularını unutmamak için ne yapmalıyız?

Temel yeterlilik testi (TYT) üniversitenin herhangi bir bölümünü tercih edecek tüm öğrenciler için zorunlu sınavdır. Önlisans, özel yetenekle girilen programlar ve uzaktan eğitim programları dahil olmak üzere; tüm Öğretim programlarına kayıt olabilmek için temel yeterlilik testi zorunludur. TYT’de bulunan testler ve soru dağılımı, tüm adayların çözebileceği biçimde oluşturulmuştur. Adaylara bu sınavda herhangi bir sınır konulmaz, isteyen aday, istediği kadar soruyu cevaplayabilir.

TYT konuları; 9. ve 10.sınıf sorularından oluşur. Sınavda 40 Türkçe, 20 sosyal bilgilimler, 40 matematik, 20 fen bilimleri sorusu çıkacaktır. Ancak burada çok kritik bir nokta söz konusudur. TYT sınav sonucunun hesaplanabilmesi için; adayın, Türkçe ve Matematik alanlarından en az 0.5 puan alması gerekir. Bu bir baraj derecelendirmesidir. Pekiyi TYT konularını unutmamak için ne yapmalıyız?

Düzenli test çözmek

TYT, 9 ve 10. sınıf konularını kapsar. Yani sınava girecek olduğumuz dönemde bu yıllarda öğrendiğimiz bilgiler biraz eskimiş olabilir. Ancak yeterince test çözüyorsak bu bizim için bir sorun olmayacaktır. Tabii, çözdüğümüz testleri doğru değerlendirmeli, yanlışlarımızı ve eksiklerimizi gidermek üzere gerekli çalışmaları da yapmalıyız. Soru çözmek; bize birkaç noktada avantaj sağlar. Bir sorunun çözümünde elde edeceğimiz veya hatırlayacağımız bilgi, birçok diğer detaya da hakimiyet sağlığımız için faydalı olacaktır. Örneğin bir matematik konusunu yeniden gözden geçirirken, o konuya bağlı diğer pek çok konuyu da gözden geçiririz. Bu, sonuç olarak her soruda tekrarlandığında oldukça efektif bir çalışma yöntemi olduğu görülebilecektir.

TYT Konu Anlatımlarını Kullanın

Testleri çöz yanlışlarımızı veya eksiklerimizi tespit ettiğimizde, bunları gidermek için doğru adımları atmak durumundayız. Genel konu anlatımı kitapları veya okullarda kullanılan ders kitapları her zaman çok etkili olmayabilir. Bunun için sınava yönelik olarak geliştirilen kaynakları kullanmalı ve rafine bilgiye daha hızlı şekilde ulaşabilmeliyiz. Bu arada bir noktayı belirtmekte fayda vardır. Eğer konuları bütün halinde unutuyorsunuz bu aslında sadece TYT ile ilgili bir sorun olmayacaktır. Zira her ne kadar farklı sınıfların konuları söz konusu olsa da, konular birbiriyle zincirleme olarak bağlantılıdır ve temel düzeydeki bilgi hazmedilmiş olmalıdır. Eğer konuları çok hızlı bir şekilde unutursanız yeterince kavramamış olabileceğinizi gözden kaçırmayın. Bunun için gerekli adımları atmalı ve konuları tam anlamıyla öğrenmelisiniz.

Rahatlayın ve tekrar yapın

Öğrencilerin sınav hazırlık periyodu boyunca yoğun bir stres altında olduğu bir gerçektir. Bununla baş edebilmek için, yeterince çalışmak ve tekrar yapmak oldukça etkilidir. Bu süreçler birbirine etki ederler. Yeterince çalışmaz isek, başarı oranımız düşecek ve stresimiz artacaktır. Stres arttıkça başarı elde etme olasılığı da azalır. Dolayısıyla; öncelikle doğru bir sistemle çalışmak, yeterince test çözmek ve konu anlatımlarını özenle çalışmak, sahip olmamız gereken özgüven seviyesine ulaşmamızı sağlar. Bununla birlikte stres seviyemiz azalacağından daha verimli çalışabiliriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir